Kuidas hooldada puidust lõikelaudu?
Puidust lõikelaudade puhul soovitame kasutada lõikelaudu, mis on valmistatud lehtpuust nagu näiteks tamm, pihlakas, kask või vaher. Kindlasti väldi võimalusel õhukesi vineerist lõikelaudu, mis muutuvad kiiresti koledaks. Kodus võiks kasutusel olla paar erinevat lõikelauda. Üks mida kasutad siis, kui on vaja lõigata liha- ja kalatooteid, teine köögiviljadele ja kolmas leiva-saia jaoks. Nii väldid seda, et erinevad toiduained ja bakterid ei satuks ootamatult sinu toidulauale.
Puust lõikelauda võid aeg-ajalt kergelt toiduõliga õlitada, siis ei võta see niiskust sisse ja kuivab kiiremini. Samuti muutub ka kriimustustele ja lõigetele vastupidavamaks ning näeb välja nagu uus. Vala lõikelauale õli ja nühi see puhta puuvillase lapiga sisse. Lase paar tundi seista ja kuivata liigne õli ära.
Hea looduslik puidust lõikelaua desinfitseerimise nipp on hõõruda märg lõikelaud korralikult mõlemalt poolt sisse keedusoolaga, lasta pool tundi seista ja kallata siis üle keeva veega. Ebameeldivaid lõhnu (näiteks kala) aitab eemaldada pesemine äädikalahusega või sidruniga hõõrumine.
Pärast pesemist pane lõikelaud püstiselt õhu kätte kuivama või kuivata kohe köögirätikuga see kuivaks. Ära jäta seda niisama vedelema, sest laua alla jäänud niiskuses on bakteritel eriti mõnus vohama hakata. Kindlasti ära pane lõikelauda nõudepesumasinasse, sest nõudepesumasina kuum vesi ja õhk võivad lõikelaua ära rikkuda.
Jälgides neid nõuandeid pikeneb teie lõikelaua kasutusiga oluliselt. Kui vajad aga täiesti uut lõikelaua, siis leia oma lemmik meie e-poest.
